Hierbij informeren wij u wat te doen ter voorkoming van bevriezing van radiatoren, wisselaars, en uitgebreidere cv- systemen. Elke winter komt het opnieuw voor: Door onverwachte en erg koude buitentemperaturen kan een radiator die hier niet tegen beschermd is, bevroren en uiteindelijk lek raken. Dit gebeurt niet enkel bij werven, maar ook bij gebouwen die al bewoond zijn.

 

Ruimtes die tijdens de winter niet of zelden verwarmd worden, zijn de eerste “risico” ruimtes. Voorbeelden hiervan zijn een veranda, garage, ongebruikte kamer, schuur, kelder, hal en zelfs een woonkamer waar om budgettaire redenen tijdens de winter niet verwarmd wordt.

Als de ruimtes niet verwarmd worden, kan de binnentemperatuur in bewoonde huizen eveneens dalen tot aan het vriespunt. De radiator, gevuld met water dat zich omzet in ijs, zal bijna letterlijk gaan beginnen barsten onder de enorme druk van het bevroren water. Dit heeft tot gevolg dat niet alleen de radiator of wisselaar stuk is en vervangen dient te worden, maar ook dat het ijs gaat smelten en het water uit de radiator zal stromen met als gevolg mogelijke waterschade.

Om bevriezing te voorkomen kunt u de radiatoren voorzien van thermostaat kranen die ervoor zorgen dat de aanvoer van warm water gegarandeerd wordt op voorwaarde natuurlijk dat de kraan niet volledig gesloten is.

Zorg er tevens voor dat de gevraagde nachttemperatuur niet te laag zakt. De meeste mensen hebben een centrale kamerthermostaat in hun woonkamer. Als deze te laag geprogrammeerd staat is het mogelijk dat de kamertemperatuur behaald wordt, maar de thermostaat zal nu de opdracht aan de ketel geven om voorlopig te stoppen met opwarmen. Dit is een gevaarlijk moment voor de andere radiatoren in de verschillende ruimtes. Het zou kunnen dat de kamertemperatuur de hele tijd op ongeveer deze temperatuur blijft staan, terwijl de temperatuur in de veranda ondertussen daalt tot onder het vriespunt waardoor het water in de radiator bijgevolg gaat vriezen. Ook tijdens afwezigheid zal er verwarmd moeten worden.

Bij systemen met buitenlucht voorziening zoals Oxygen adviseren wij de installateur en/of de gebruiker het cv-systeem op bevriezingsgevaar extra te controleren op bovenstaande punten.  De installateur of de gebruiker kan de hoeveelheid buitenlucht reduceren en de verwarming bijstellen.

 

Staat uw vraag er niet bij? Stuur uw vraag dan naar info@jaga.nl en u ontvangt zo spoedig mogelijk antwoord van ons.

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Galerijwoningen
  • Glorieux
  • Portiekflats
  • Ecocredo