INSTALLATEURSPANEL: De volgende generatie radiatoren

In het installateurspanel gaat Jaga in gesprek met installateurs over het vak. Iedere editie nemen er andere installateurs plaats in het panel. Deze uitgave spraken we over het thema ‘Radiatoren van de toekomst’. Wij stellen de deelnemers van het panel graag aan u voor: (van links naar rechts) Henk Vos, Technisch Bureau van Slooten, mede-eigenaar Arno Tromp, Installatiebedrijf A. Tromp BV, mede-eigenaar Dick Gunst, Gunst Warmtetechniek, eigenaar

Om maar meteen met de belangrijkste vraag in huis te vallen: Als we denken aan de toekomst en alle ontwikkelingen die gaande zijn: Hoe zien, in jullie ogen, de volgende generatie radiatoren er uit?

Henk: In de toekomst gaan we alleen nog maar lage temperatuur verwarming zien. Als de consument interesse heeft in het verduurzamen van de woning is dit ook een logische keuze. 

Arno: Ja precies, lage en ultra lage temperatuur verwarming gaan we steeds meer zien. Daarnaast gaan we alleen maar complete units zien die kunnen verwarmen, ventileren en koelen.

Dick: Ik ben het hier helemaal mee eens. We gaan voornamelijk lage temperatuur verwarming met een snel reactievermogen zien. Daarnaast komt er vanaf 2019 een nieuwe wetgeving die voor ons als installateurs diverse veranderingen met zich meebrengt. Het is daarom belangrijk onszelf te blijven ontwikkelen.

 

Welke trends op het gebied van radiatoren zien jullie nu al terug?

Arno: Lage temperatuur verwarming zien we nu ook al in de praktijk. Daarnaast merken we dat de consument zich steeds meer verdiept in het verduurzamen van een woning.

Dick: Dit is inderdaad nu al zichtbaar. Wel blijft momenteel ‘budget’ nog een vervelende angel. Maar ik vind vooral dat het belangrijk is dat je tijdens je advies altijd gebruik maakt van je kennis en ervaring. Het fijne aan het Jaga-assortiment is dat je een brede keuze hebt aan producten. Dus in welk segment de consument ook zit, er zit altijd wel wat tussen.

Henk: Mee eens, daarnaast wil de klant graag dat de radiatoren klein en strak zijn. En eigenlijk zo min mogelijk in het zicht…

 

 

Hoe belangrijk is de ‘look and feel’ voor de consument?

Dick: Heel Belangrijk!

Henk: Vaak komen we uit op de Strada omdat dit een model is wat in veel interieurs toegepast kan worden. Robuust aan de bovenkant en een strakke vormgeving.

Arno: Ja, het uiterlijk is een belangrijk punt. De consument vindt de radiator toch vaak nog een ‘lelijk’ ding. Gelukkig is er tegenwoordig een breed assortiment van radiatoren waar de consument uit kan kiezen. Zo is er voor iedere smaak wel een radiator die erbij past.

 

 

Kiezen consumenten sneller met het oog

(dus bijvoorbeeld een designradiator) of met het verstand 
(duurzaam, toekomstbestendig, kostenaspect)?

 

Arno: Wij merken dat de consument het erg fijn vindt om een keuze te maken vanuit technisch advies. Als het verhaal duidelijk is, is het is voor de consument veel logischer om te kiezen voor bijvoorbeeld een Low-H2O radiator.

Henk: Klopt. De consument kiest in eerste instantie vaker met het oog, dan met de portemonnee en pas daarna uit interesse m.b.t. duurzaamheid. Een consument die niet per se bezig is met duurzaamheid kijkt gewoon naar wat mooi is en wat binnen het budget past.

Dick: Vanuit onze expertise merken wij dat wij steeds meer een belangrijke adviesrol hebben. Omdat de toekomst verandert en er verschillende concepten in huizen toegepast kunnen worden om richting te geven aan die duurzaamheid, moet de consument eerst het vertrouwen hebben in het installatiebedrijf. Vaak, wanneer wij advies kunnen geven over wat het beste bij de consument past, merken we dat de consument steeds meer met het verstand kiest. 

 

Henk: Helemaal mee eens.

Dick: Daarnaast wordt er zoveel geroepen: “We moeten allemaal een warmtepomp” dit brengt de consument in verwarring. Wellicht is die warmtepomp nog helemaal niet aan de orde en moet eerst gedacht worden aan de isolatie, lage temperatuur verwarming en ventilatie.

 

 

Welke radiatoren worden door jullie momenteel het meeste geplaatst?

En in welke ruimte?

Henk: In nieuwbouwprojecten installeren wij meestal de Tempo. Hierbij merken we dat dit een budget technische keuze is. In de renovatieprojecten plaatsen we in alle ruimtes vaak de Strada of de Vertiga, dan bieden we de Tempo niet eens aan. Het komt ook wel eens voor dat wij de Iguana Plus of Tetra radiatoren plaatsten.

Arno: Wij plaatsen ook meestal de Strada door de gehele woning. En om een complete oplossing inclusief ventilatie aan te bieden maken wij vaak gebruik van de Oxygen of Fresh units.

Dick: Dit geldt ook voor ons. Daarnaast plaatsen wij ook nog regelmatig een Jaga systeem in de convectorput. Mocht de wens van de klant er zijn plaatsen we er ook een DBE in. 

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Portiekflats
  • Eschmarke
  • Botlek
  • Glorieux