De Nieuwe Kerk in Haarlem

Aanvullende informatie

Architect
Adviseur
Jan Verdonck
Opdrachtgever
De Nieuwe Kerk, Haarlem
Installateur
Firma Goes Plooy
Oplevering
Najaar 2017
Producten
De Nieuwe Kerk in Haarlem is een prachtig rijksmonument, gebouwd in 1649 en ontworpen door Jacob van Campen. De Nieuwe Kerk is het eerste stenen kerkgebouw dat speciaal voor protestanten is gebouwd in Haarlem. Het is niet de meest bekende kerk in Haarlem, maar wel één met unieke architectuur. Het wordt ook wel de ‘winterkerk’ genoemd. Deze naam heeft de kerk te danken aan het feit dat in de zomer de diensten plaatsvinden in de Bavo Kerk. In de winter, vanaf oktober, verplaatsen de diensten zich echter naar De Nieuwe Kerk. De Bavo Kerk is te groot om goed te verwarmen. 
 
Grote uitdaging
Om het in De Nieuwe Kerk wél behaaglijk te krijgen in de winter is de kerk in 2016 gerenoveerd. Firma Goes Plooy, een duurzaam installateursbedrijf, was verantwoordelijk voor een groot deel van de werkzaamheden. Goes Plooy adviseerde de duurzame radiatoren van Jaga te gebruiken voor de installatie. Het verwarmen van een 60 meter hoog gebouw waarvan de glas in lood ramen zo’n 30 meter hoog zijn, is een enorme uitdaging. Jan Verdonck van Jaga: “Er was al van alles uitgeprobeerd in De Nieuwe Kerk om de grote ruimte comfortabel op te warmen, maar geen van deze oplossingen was succesvol gebleken. Het resulteerde in ofwel koude voeten en een warm hoofd, of net andersom. Comfort was hier de belangrijkste pijler, maar zoals uit ervaring bleek, ook een enorme uitdaging. Vanuit Jaga hebben we het gehele regelsysteem van de kerk herzien. In combinatie met vloerverwarming hebben we zo’n 200 Jaga mini’s onder de banken geplaatst. En om de koudeval tegen te gaan – die mede ontstaat door de hoge ramen – hebben we ook nog eens 30 Jaga Briza’s geïnstalleerd. De Briza zorgt voor warmte in de winter en verfrissende koelte in de zomer.” De kerk wordt voor verschillende doeleinde gebruikt; van kerkconcerten voor een kleine groep mensen tot kerkdiensten waarbij de gehele kerk gevuld is. Dan is het van groot belang dat het regelsysteem van de radiatoren piekfijn in orde is en de kerk niet onnodig wordt verwarmd want dat resulteert in te hoge energiekosten. 
 
Het oudste orgel van Nederland
Een kerk is vaak een complex gebouw waar soms ook bijzondere elementen staan. In de Nieuwe Kerk staat een van de oudste bespeelbare orgels van Nederland. Een orgel bestaat uit koperwerk, ijzerwerk en hout. Wanneer de lucht in de kerk te droog zou worden, kan dit desastreuse invloed hebben op het hout van het orgel. De luchtdroogte is nu perfect geregeld door de radiatoren van Jaga.
 
Kosters
Ruud Balkenende en Bas Romijn delen het kosterschap van De Nieuwe Kerk in Haarlem. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor de praktische zaken rondom het gebouw, zoals verlichting, verwarming en klein onderhoud. Beide heren zijn blij met de oplossing zoals die voor het binnenklimaat van De Nieuwe Kerk is gekozen. 

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Brug Unilever
  • Chihuly museum
  • Botlek
  • Medisch Centrum