Ecocredo, Woonwijk de Daalkampen

Aanvullende informatie

Architect
KR8 architecten
Adviseur
Opdrachtgever
Lefier
Installateur
Niemeijer Installatietechniek
Oplevering
oktober 2011
Producten

Comfortabel en duurzaam wonen zonder energielasten? Dat kan in een van de energieproducerende Ecocredo-woningen. In de wijk Daalkampen II aan de Maalsteen in Borger heeft Lefier 12 energieproducerende sociale huurwoningen gebouwd. Het is het eerste commercieel haalbare project met een EPC van -0,2. Afhankelijk van het verbruik gebruikt de huurder voor de normale dagelijkse energiebehoefte geen stroom van een energiemaatschappij. De Ecocredo-woningen worden voorzien van energie door de zon en wekken deze eigen energie op door gebruik te maken van diverse computergestuurde duurzame energietechnieken. De zonnepanelen zorgen voor stroom en de zonnecollectoren voor warm tapwater en verwarming. Alle zonne-energie wordt opgevangen en opgeslagen. Een warmtepompinstallatie kan eventueel zorgen voor aanvullende warmte ten behoeve van de verwarming en warm tapwater.

In de woningen is het ventilatiesysteem Oxygen toegepast. Het systeem meet volautomatisch de luchtkwaliteit en zorgt aan de hand daarvan voor een luchttoevoer en -afvoer die de luchtkwaliteit binnen de geldende normen houdt. De werking van het systeem is gebaseerd op drie variabelen: CO2, temperatuur en luchtvochtigheid. Dit wordt allemaal aangestuurd door middel van Green Wire.

Het ingenieuze systeem bestaat uit verschillende componenten, waarin De Oxygen Refresh Units een cruciale rol spelen. Ingebouwd in radiatoren zuigen ze verse buitenlucht aan en filteren die. De vervuilde lucht wordt afgevoerd door middel van een afzuigbox en de lucht die onder de zonnepanelen zit wordt vraaggestuurd weggezogen. Omdat deze lucht warmer is dan de gewone buitenlucht kost het minder energie om het tot de juiste temperatuur te verwarmen.

Voor de aanvoer van de lucht hoeft geen centraal aanvoerkanaal te worden aangelegd dat zich naar verschillende ruimtes vertakt. Er wordt per kamer/ruimte simpelweg een opening naar buiten gecreëerd. Indien de kamertemperatuur te laag is, wordt de aangevoerde lucht eerst door de radiator verwarmd. Luchtverversing en verwarming vinden dus plaats op hetzelfde punt.

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Majella school
  • Kruisheren
  • Galerijwoningen
  • Hotel Modez