Het Nwe FAXX: het meest duurzame gebouw van Tilburg

Aanvullende informatie

Architect
Rietveld Architects, New York
Adviseur
Opdrachtgever
André Nuijten
Installateur
Dubotechniek Comfortsystemen b.v.
Oplevering
Maart 2015
Producten
In Tilburg is in 2015 het Nwe FAXX-gebouw gerealiseerd als onderdeel van de volledige gebiedsontwikkeling van het Veemarktkwartier. Het Nwe FAXX is ontworpen door Rietveld Architects uit New York en is uiterst duurzaam gebouwd. Het gebouw is bekroond met verschillende certificaten. Zo heeft het een BREEAM Excellence certificering ontvangen en is aan het gebouw een groenverklaring verstrekt. Hiermee is dit het meest duurzame gebouw van Tilburg en één van de meest duurzame gebouwen van Nederland. Met de Freedom radiatoren leverde Jaga een zeer waardevolle bijdrage aan dit project. 
 
Bruisend en duurzaam 
Het Nwe FAXX- gebouw is een belangrijk onderdeel van het bruisende gebied dat is ontwikkeld in het Veemarktkwartier in Tilburg en sluit naadloos aan bij de warme sfeer van de binnenstad. Dit gebouw is ontworpen om het duurzaamste gebouw van Tilburg te zijn en vanaf het begin van de ontwikkeling is projectleider Ronald de Vries van Dubotechniek Comfortsystemen b.v. betrokken geweest. “Tijdens de bouw is alleen met groene stroom gewerkt en is er afvalscheiding toegepast. Het beton in het gebouw is opgetrokken uit 80% van het beton van het gebouw dat is gesloopt om ruimte te maken voor Het Nwe FAXX. Vanzelfsprekend wordt er ook in het gebouw alleen met duurzame materialen gewerkt.” Het Nwe FAXX verbruikt bovendien geen aardgas om het gebouw te verwarmen en nauwelijks elektriciteit om het in de zomer te koelen. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een warmte-koude opslag (WKO) die verwarming en koeling met behulp van temperatuurverschillen in het grondwater realiseert. 
 
Duurzame toevoeging 
“De klimaatbeheersing was een mooie uitdaging voor Dubotechniek Comfortsystemen b.v.”, vertelt De Vries. “Het Nwe FAXX is een gebouw met heel veel glas en om in aanmerking te komen voor de BREAAM Excellent certificering was het van het grootste belang dat de klimaatbeheersing goed geregeld is. Omdat alle ruimtes beschikken over te verplaatsen wanden, werd de uitdaging voor een goede klimaatbeheersing extra groot. Het is een bijzonder pand waarin de lucht actief wordt gezuiverd en klimaatbeheersing optimaal is ingeregeld voor een zo comfortabel mogelijke werkervaring, ongeacht de buitentemperatuur. De klimaatinstallatie wordt op afstand beheerd.” 
 
De vrijheid van het design 
De lobby is een hoge ruimte met weinig luchtcirculatie, daarom is er gebruik gemaakt van vloerverwarming in combinatie met Jaga Freedom radiatoren. “De keuze voor de Freedom radiatoren was een weloverwogen keuze”, vertelt De Vries. “Belangrijk bij de selectie van de radiatoren, waren het vermogen, de duurzaamheid en de vormgeving, waarna de keuze op Jaga Freedom is gevallen. Er was door het vele glas in de lobby sprake van veel koudeval in de winter en in de zomer moest de ruimte juist gekoeld kunnen worden. De Freedom radiatoren van Jaga kunnen koelen en verwarmen en ondanks dat ze erg klein zijn van formaat, zij ze zeer efficiënt in combinatie met elke energiebron. Hoe lager de watertemperatuur, hoe beter de voordelen van de Freedom radiatoren uit de verf komen. Bovendien paste het vrijstaande design perfect bij het ontwerp en het interieur van het gebouw. En konden we zelf de kleur kiezen. Helemaal perfect is natuurlijk dat de radiatoren van Jaga duurzaam geproduceerd worden.” 
 
Positieve ervaringen
Gedurende een jaar na oplevering van het pand werd het klimaat actief gemonitord waarbij het energieverbruik, het gedrag van gebruikers van het pand en de balans tussen het opwekken en afgeven van de energie nauwlettend in de gaten werd gehouden. Het zelflerende systeem stelde zich steeds bij om optimaal in te spelen op de vraag van warmte en kou aan de verschillende kanten van het gebouw. De resultaten waren heel goed! De Vries sluit af: “Al bij al was een optimale klimaatbeheersing voor dit pand best complex en ingewikkeld, maar Jaga heeft hier een zeer positieve bijdrage aan geleverd en de uiteindelijke gebruikerservaringen in het pand, zijn zeer positief.”

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Jan Lelsstr.
  • Hotel Modez
  • Duinzicht
  • AE A'dam