Printvriendelijke versie

VENTILEREN IT IS!

Ventilatie is nog niet zo lang het onderwerp van gesprek. Er werd vanzelfsprekend geventileerd door alle gaten en kieren in de woning. Om energie te besparen en zo min mogelijk warmte te laten ontsnappen zijn deze vervolgens gedicht. Op zich niets mis mee, want deze isolatie zorgde voor veel energiebesparing. Maar het had ook enorme consequenties omdat het goed ventileren van ruimten werd vergeten. Alleen een raam even op een kier zetten om te lucht is niet genoeg  voor een gezond binnenmilieu. Beter isoleren betekent ook nadenken over ventileren!

Waarom ventileren?

Wanneer we ruimten niet voldoende ventileren wordt een slecht binnenklimaat gecreëerd die een voedingsbodem is voor bacteriën en schimmels. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals:
 
> Benauwdheid
> Hoesten
> Vermoeidheid
> Uitdroging
> Hoofdpijn

Als je nagaat dat we
- gemiddeld zo’n 12 uur per dag in ons huis verblijven,
- in huis eten, koken, slapen, douchen en zo nu en dan lekker willen ontspannen,
- tijdens deze activiteiten veel vocht produceren,
- luchtjes veroorzaken,
- zuurstof omzetten in CO2,
dan kunnen we er dus niet omheen: ‘Ventilatie is ontzettend belangrijk voor een fijn en gezond binnenklimaat.’ Zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw. En niet alleen in een woning, maar ook op scholen, kantoren, zorginstellingen etc. 

Goed ventileren

Het is belangrijk om ventilatie en verwarming goed op elkaar aan te laten sluiten. Zodat er een optimaal binnenklimaat is, zonder onnodige stookkosten. De beste manier om een gebouw te ventileren is door verse lucht toe te voeren per individuele ruimte. Zeker in goed geïsoleerde ruimten waar minder warmte nodig is. Voor verwarmen is het raadzaam een systeem toe te passen dat snel reageert, zoals de Low-H2O van radiatoren van Jaga. Het beste is om deze radiator met een geïntegreerd systeem zoals Jaga Oxygen2 en Jaga Fresh toe te passen. Dit zijn vraag gestuurde oplossingen die ervoor zorgen dat er voldoende wordt geventileerd op plaatsen en tijden waar en wanneer dat nodig is.

Directe sprong energielabel

Naast ventileren is het natuurlijk belangrijk om zuinig met onze energie om te blijven gaan. De regels en wetten hieromtrent veranderen. Zo zijn huiseigenaren bij de verkoop van hun huis vanaf 1 januari 2015 verplicht om een energielabel te overhandigen. In één oogopslag is te zien hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met andere woningen van hetzelfde type. Energielabel A is daarbij zeer energiezuinig en label G zeer onzuinig. 

Een manier om het label te verbeteren is door het vervangen van een oude radiator naar een Jaga Low-H2O radiator (bijv. Strada of Tempo). Wanneer de Low-H2O radiatoren worden gecombineerd met Jaga Oxygen2 voor ventilatie ontstaat er direct een labelsprong. Maar ook bij nieuwbouw zorgt Jaga Oxygen2 voor een hoge EPC-reductie. Hoe lager de EPC-waarde, hoe zuiniger het gebouw of woning. Niet alleen zorgt Oxygen2 voor minder stookkosten ook wordt het huis automatisch voldoende geventileerd.

 

Meer informatie over de Jaga Ventilatieoplossingen is te vinden op www.jagaventilatie.nl

Events / Acties

Referenties

  • KOELEN
  • VENTILEREN
  • VERWARMEN
  • Brug Unilever
  • CJG Zutphen
  • Chihuly museum
  • Vleuterweide