Mix Architectuur Ede

Het nieuwe, toekomstbestendige kantoorpand, het MIX-paviljoen, bestaat bijna volledig uit hout en heeft alle duurzame elementen; biobased isolatie, gebruik van gezonde bouwmaterialen, pv-panelen en een warmtepomp in combinatie met een energiezuinig afgiftesysteem van Jaga.

MIX architectuur ontwerpt bijzondere woonomgevingen met een positieve impact op mens en natuur. Bij het realiseren van het eigen kantoor kon een duurzaam ontwerp natuurlijk niet achterblijven. Het nieuwe, toekomstbestendige kantoorpand, het MIX-paviljoen, bestaat bijna volledig uit hout en heeft alle duurzame elementen; biobased isolatie, gebruik van gezonde bouwmaterialen, pv-panelen en een warmtepomp in combinatie met een energiezuinig afgiftesysteem van Jaga.

Extra informatie
Architect
MIX architectuur
Installateur
Campus Installatietechniek B.V.
Opdrachtgever
MIX architectuur
Oplevering
2023
Type
Kantoor
Land
Nederland
Product

Feiten & cijfers

  • de MPG-score van het houten kantoorgebouw is 0,359
  • 44 Clima Canals zijn aan elkaar gekoppeld
  • Slechts 13 cm inbouwdiepte per vloeroplossing

Het nieuwe MIX-paviljoen ligt aan de rand van de Veluwe en de stad Ede. Deze bijzondere locatie grenst aan de vernieuwde kazerneterreinen met getransformeerde, historische kazernegebouwen. Het kantoor staat op de plek van het voormalige Protestants Militair Tehuis (PMT). Het oorspronkelijke bakstenen PMT-gebouw was te vervallen voor hergebruik. MIX architectuur besloot een nieuw, toekomstbestendig kantoorpand te bouwen. Het gebouw met de twee verspringende delen sluit aan op de locatie en is een knipoog naar de verschijningsvorm van het oorspronkelijke gebouw.

Duurzaam op alle vlakken

MIX architectuur heeft het nieuwe, tweelaagse kantoor zo duurzaam mogelijk ontworpen. Het kantoorpand bestaat bijna volledig uit hout en heeft gevels met grote glazen schuifpuien. De gebruikte materialen zijn zoveel mogelijk biosbased of gerecycled. Door de materiaalkeuze heeft het kantoor een Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)score van 0,359 en ligt de embodied-carbon waarde per vierkante meter bruto vloeroppervlak (BVO) ruim onder de op dit moment gestelde grenswaarde voor nieuwbouwkantoren. Daarmee voldoet het nieuwe kantoor nu al aan de richtlijn voor Paris Proof 2030.

Het kantoorpand is opgebouwd uit een circulair houten casco. Al het hout is FSC- of PFSC-gecertificeerd. Het bestaat onder andere uit CLT-wanden en -vloeren. Niet alleen voor het casco zijn hernieuwbare materialen gekozen. De akoestische isolatie bestaat uit gerecyclede spijkerbroeken en in de spouw is damp-open vlasvezelisolatie toegepast. Mede dankzij de 180 pv-panelen wekt het pand volgens de BENG-berekening meer energie op dan het verbruikt. Het kantoor maakt ook gebruik van een bodemwarmtepomp, heeft triple glas en ledverlichting.

Gezonde werkplek

Bij een kantoorgebouw dat nu al voldoet aan Paris Proof 2030 hoort ook een duurzaam afgiftesysteem. Daarvoor schakelde MIX architectuur ons in. In de beginfase dacht onze adviseur Peter Janssen al mee over de duurzame invulling van het ontwerp, de installatieconcepten en het binnenklimaat. Het creëren van een gezonde werkomgeving was een vereiste. Peter: “Aangezien het bij dit project gaat om houtbouw, is het essentieel om hiervoor de juiste toestellen te selecteren. Een houten gebouw koelt snel af en warmt snel op, omdat er minder massa is om warmte of kou vast te houden. Zeker wanneer er ook veel glaspartijen zijn, zoals bij het kantoor van Mix Architectuur, kan de temperatuur in een ruimte snel veranderen. Het is belangrijk dat de radiatoren daarop ingericht kunnen worden. Bovendien is het kantoorpand super goed geïsoleerd, waardoor de koelvraag belangrijker is dan de warmtebehoefte.”

Perfect voor houtbouw

Campus Installatietechniek uit Barneveld was verantwoordelijk voor de installatie van de radiatoren. Eric Gorter, projectleider bij Campus, vertelt hierover: “Naast het type bouw en de hoge koelvraag, was de ruimte voor het kanaalwerk en het plaatsen van de installaties zeer beperkt. Deze factoren hadden allemaal invloed op het selecteren van de juiste toestellen. De adviseur van Jaga adviseerde ons om voor een vloerinbouwoplossing te kiezen. In het MIX-paviljoen is een computervloer toegepast, zodat we de toestellen mooi in de vloer konden wegwerken en de houten platfonds zichtbaar bleven”.

De keuze viel op de Clima Canal 13 vloerinbouwoplossing en is geleverd door Rensa. Met een inbouwhoogte van slechts 13 cm, was de Clima Canal voor MIX architectuur de perfecte oplossing. In de vloer moest namelijk ook nog voldoende ruimte overblijven voor de luchtkanalen en al het leidingwerk. Eric: “In het kantoorpand is er gekozen voor de Clima Canal 13 in een 2-pijpsuitvoering. Het is een krachtige hoofdverwarming met een vermogen tot ruim 4,7 kW. Ondanks de compacte afmetingen hebben we dus geen compromis hoeven te doen op het vermogen. In combinatie met de Ecoforest warmtepompen in cascade van 44kW levert de Clima Canal ook condenserende koeling, waardoor de vloerinbouwoplossing aan de hoge koelvraag kan voldoen. De Clima Canal heeft een zeer snel reactievermogen bij temperatuurwisselingen in een ruimte en is hierdoor ideaal voor houtskelet- en CLT-bouw.”

Behoud van het uitzicht

In het kantoorpand zijn in totaal 44 Clima Canals geplaatst in de vloer langs de glazen schuifpuien. Ze zijn aan elkaar gekoppeld waardoor er één systeem ontstaat. In de koudere maanden van het jaar verwarmt de Clima Canal eerst de kou die van de ramen afkomt, voordat de lucht door de ruimte wordt verspreid. Wanneer het buiten juist warmer is, wordt de warmte die via het glas naar binnenkomt eerst afgekoeld. In het ontwerp van het kantoorpand is er bewust gekozen voor glazen schuifpuien om zoveel mogelijk contact te houden met het bos waar het kantoorpand zich bevindt. Het was voor MIX architectuur belangrijk dat de radiatoren het mooie uitzicht niet zouden belemmeren. Eric: “Met de vloerinbouwoplossing Clima Canal was dit gelukkig geen enkel probleem. Je ziet nog enkel de aluminium afdekroosters, maar deze passen mooi bij het design van het kantoor.“

JAGA MIX Paviljoen Ede 7212

Volledige klimaatbeheersing

Aangezien het creëren van gezonde werkplekken voor MIX architectuur een belangrijk uitgangspunt was, is er ook aandacht uitgegaan naar de ventilatie. Aangezien het kantoor luchtdicht gebouwd is, is er bij gesloten ramen en deuren nauwelijks natuurlijke ventilatie. Eric: “Daarom hebben we voor MIX architectuur gekozen voor een Clima Canal met een ventilatie-toevoer-aansluiting om volledige klimaatbeheersing mogelijk te maken. De Clima Canal zorgt op een onzichtbare manier voor een comfortabele binnentemperatuur en voldoende luchtverversing. Zo biedt MIX architectuur een gezonde werkomgeving.”

Goed inregelen

Het kantoorpand bestaat uit een combinatie van een grote open ruimte met een vide en diverse, aparte vergaderruimtes. “Dat heeft zeker effect op het juist inregelen van de toestellen. Je wilt bepaalde delen en ruimtes van het kantoor afzonderlijk van elkaar kunnen aansturen, daarom hebben we gekozen voor een regeling met een zogenoemde noord- en zuidkant. Jaga heeft ons goed begeleid bij het inregelen van de radiatoren. Vanaf het begin tot het eind van het project heeft Jaga goed met ons meegedacht. Ook de nazorg is heel erg goed. Na de installatie staan de adviseurs nog steeds voor je klaar. Dat werkt voor iedereen heel erg prettig”, aldus Eric.

Afbeeldingen

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak